Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2011 12:10 - Как държавата тихомълком реши да глоби...най-бедните?!
Автор: blogy Категория: Новини   
Прочетен: 548 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 05.05.2011 12:23


Ето как в 21 век, една "Европейска" държава - България, реши да глоби своите най-бедни поданици или какво точно се случва с "истерията" по данъчните декларации.
През последните няколко дни нашумя задължението на част от българските граждани да подадат сами своите данъчни деклараци. Ето тук идва въпросът, как така стана ясно в неделята преди крайния срок, че има приет в началото на тази година закон, разпореждащ нови условия за данъчните декларации. Ами ето как сатва: всеки ден по bTV слушаме за какви ли не щуротии, особенно около "ромите", но не и важните неща от живота, закони засягащи огромна част от българското население. И ето как "всички гледни точки"  (пфффф :D ) се спотайваше и не каза и дума за това нещо, а се сети в неделята преди крайния срок. Интересно защо? Ще кажете: телевизията не е длъжна да обявява подобни неща. Така е! Но все пак е векът на информацията и медиите. А можем да гледаме включвания от по 40 мин за "проблемите на .... ромите"? "Браво!" Интересно......защо държавата тихомълком реши да издевателства над своите най-бедни поданици и беше също толкова тихомълком подкрепена от обществена медия. И объркването от bTV не спира до тук...но за това по-късно.
Ето сега какво точно трябваше да знае българинът за тези декларации:
* Да подадат данъчна декларация с придобитите доходи и удържаните данъци през 2010 се задължават всички граждани на Република България които към 31.Декември 2010 не са били назначени на трудов договор. С други думи, трябваше да се вземат служебни бележки от работодателите им през 2010 и в декларацията да впишат всички суми получени като възнаграждение, всички дължими суми за данъци и осигуровки и съответно тяхното изплащане.... нещо което самите работотдатели вече по един или друг начин са направили.
* Също така задължени да подадат декларации бяха всички граждани, които през 2010 година са имали повече от един работодател. Известно ли  Ви е, че е необходимо при смяна на работното място, да се представи служебна бележка от предходния роботодател за да може да се преизчисли данъка Ви от новия?! На мен лично не беше, честно! И тук идва моментът, в който дори ако сте имали трудов договор към 31.12.10 попадате в длъжните да подадат декларация. Идва моментът, в който обаче нещо започва да куца.... НАП няма как да знае дали Вие сте представили такава служебна бележка и съответно дали новият Ви работотдател е преизчислил данъка. Но хайде нека всички се втурнем да подаваме декларации, на 80% от които дори не трябва да се внася каквата и да е дължима сума, но на останлите 20% след презичислението излиза около 1 ст!!!!, за която ще трябва да дадете 1,50-2.00 лв за да я внесете. Бравооооооо... много хитро! Дянков ли го измисли?! Както и да е.
* В крайна сметка, НАП може да придобие статистика за гржданиете без трудов договор на 31.12.20 само от Трудовата борса, защото само това е актуална информация, с която разполага. За всички останали трябва да се направи лична справка и проверка, за което НАП не разполага с нужния ресур за да го изпълни.  И ето как регистрираните на трудовата борса (логично хора без работа) бяха постаени в закъсняла ситуация, в която държавата прави всичко възмножо да ги глоби. Това е Абсурд!!!!
И отново се намесва bTV, които се изправиха и казаха, че срокът е удължен...ама не е точно така. Срокът беше удължен за тези, които не са представили служебни бележки към декларациите си, но за педоставяне на самите служебни бележки, не за нови декларации. И всички честни българии се втурнаха в "новия срок", който им бе даден да изпълнят своя граждански дълг към НАП. Всички, които вече са успели да се сдобият с така мечтана работа, трябваше да я зарежат за ден, два за да успеят да набвят нужните бележки и документи и  да чакат по опашки и гишета в родните ни институции и пощи.  И тук ОТНОВО се намесват "всички гледни точки", които твърдят, че актове на закъснелите ще се пишат, защото при закъснение така било по закон... но нямало да бъдат финализирани до наказателни постановления...А ДАЛИ ЩЕ  ТАКА, или това ще е последния финт, чрез който ще подведат бедния българин сам да влезе в капана, сам да отиде да му напишат акт и то защо... как защо, защото е имал най-доброто намерение да е изряден към държавата, но....... ЩЕ  БЪДЕ ГЛОБЕН!
Е НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!!!!

*информацията в статията уповавам на разговори със счетоводители, служители в НАП и запознати по казуса. Тя не е упована на конкретни закони и разпоредби и промяна по реалното развитие на ситуацията е възможна.
 



Гласувай:
1




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: blogy
Категория: Новини
Прочетен: 9325
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930